Om boken

I boken får vi följa Max, snart 7 år, funderingar och upplevelser i samband med att hans mamma får en depression. Max undrar varför hans mamma blivit annorlunda. Hon är trött, rösten är ledsen och hemma är det stökigt. Pappa säger att hon är sjuk. Men var finns det där sjuka? Hur mycket Max än tittar kan han inte se något som är fel. Max vill inte att kompisarna ska följa med hem. Vad skulle de säga om de såg att hans mamma sov mitt på dagen? Och hörde den ledsna rösten? I samtal med skolsköterskan får han en förståelse för att det är mammans tankar som ändrat färg och inte mår bra. Detta leder även till fortsatta samtal mellan Max och hans föräldrar. Max själv kommer till slut till insikten att oavsett färgen på hennes tankar är han alltid hans mamma.

Det är rörande att få berättelsen ur ett barns perspektiv och är helt säkert nyttig för att hjälpa barn att sätta ord på sina tankar och känslor och få dem att känna att de inte är ensamma om att ha en förälder som drabbats av depression.  Joanna Björkqvist, författare och bloggare

Idag vet man att barn som har en föräldrar som har en psykisk sjukdom blir påverkade – oavsett om föräldern pratar om det eller inte. Det är därför viktigt att föräldrar eller andra vuxna i barnens närhet förmedlar kunskap om vad en depression är så barnet inte blir lämnat med egna fantasier som ofta leder till att barnet tar på sig skuld, bär på oro och funderingar. Men det kan vara svårt för en förälder som mår dåligt att ta initiativ till ett samtal med barnet. Med hjälp av en bok kan sådana samtal underlättas. Bara det att barnet förstår att det finns andra barn i samma situation kan vara en viktig insikt. 

"Jag tycker att boken är en väldigt bra grund för att få barn att berätta". Tilde de Paula, TV4 Nyhetsmorgon